De Russen willen in 2024 uit het ISS-project stappen en een eigen ruimtestation gaan bouwen.

Dat heeft een adviescommissie van het Russische ruimteagentschap Roskosmos dinsdag bepaald, aldus het staatsmedium Spoetnik woensdag. Eerder zeiden de Russen nog dat ze in 2020 al uit het project zouden stappen.

De basis van het nieuwe station moeten de Russische onderdelen van het internationale ruimtestation ISS worden. Die zullen dus worden ontkoppeld, al is niet duidelijk hoe de Russen dat precies willen aanpakken. Het ISS is een gezamelijk project van Europa, de Verenigde Staten, Japan, Canada en de Russen.

Russische ruimtestation Mir

Rusland had tot 2001 al een eigen ruimtestation genaamd Mir. Door geldgebrek was Rusland genoodzaakt om Mir te vernietigen. Het ruimtestation stortte na vijftien jaar rondjes om de aarde te hebben gedraaid gecontroleerd in de Grote Oceaan. De bestaansduur van de Mir was oorspronkelijk gepland op slechts vijf jaar.

In de Mir hebben meer dan honderd ruimtevaarders uit diverse landen voor kortere of langere tijd gewerkt. Het station kreeg vele malen bezoek van een Amerikaans ruimteveer. De Rus Avdejev sleepte
het absolute totale verblijfsrecord in de Mir in de wacht met ruim 745 dagen. Avdejev vestigt ook het record voor een verblijf in de ruimte, 681 dagen.

De geschiedenis van de Mir begon als een staaltje van Russische ruimtevaartkunnen, maar eindigde in een reeks van problemen, incidenten en nijpend geldgebrek. Vooral het jaar 1997 was een rampjaar voor het station. Toen veroorzaakte onder meer een botsing met een bevoorradingscapsule grote schade.

Nieuwe ambitie onder Poetin

Onder president Poetin lijken de ruimtevaartambities van Rusland een nieuwe impuls te hebben gekregen. In 2030 zou Rusland voor het eerst in bijna zestig jaar een man op de maan willen zetten.

De Russische Academie van Wetenschappen, het ruimtevaartbureau Roskosmos en de Universiteit van Moskou ontvouwden vorige jaar nog wildere plannen. Zij willen dat Rusland in 2030 een permanente nederzetting op de maan heeft om het hemellichaam te koloniseren en grondstoffen te winnen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl